2009-ben vásároltam egy Babetta 207-es motorkerékpárt. Kemény 10000 jó magyar valutáért. Gondoltam hogy jó lesz még valamire, hiszen otthon is hentergett pár diszperzites vödörnyi alkatrész. Finoman szólva is borzasztó állapotban vásároltam meg. A motorblokk akkor átfordult, de működésre bírni nem lehetett. Olyan része nem volt, ami kifogástalan állapotban lett volna.

Ekkor év végén már Szigeti Balázs segített a szétszedésében, de különböző, főként anyagi okok miatt parkolópályára kényszerültem tenni a projectet. Közben kiderült, hogy a tankba erősen vizes cucc volt, ebből a blokk is kapott, így a hengertőcsavarok leszedése után a dugattyút széttörve lehetett lehúzni a hengert. Csavarok, tengelyek jóformán láng és kifúrás segítségével jöttek, enyhén össze volt rohadva.

Az alkatrészeimet elnézve jutottam arra az elhatározásra, hogy originál Babetta blokk ebből nem lesz, egyszerűen hiába a jópár vödörnyi blokk, henger, alkatrész, nem találtam beépítésre érdemlegeseket. Így a blokk egy jó ideig gondolat szinten sem merült fel. A vázat közben elkezdtem összeépíteni.



Képeken egy korai stádium látható. Gyakorlatilag az összes hegesztés (amelyek gyárilag kritikán alúli minőségűek, elnyíltak) újrahegesztettem. Főként az ülés mögötti, hátsó teleszkópokhoz tartozó részre összpontosítottam, mert elképesztően gyenge. A lengővilla szintúgy kapott egy nem túl ízléses merevítést, köracél lett végig hegesztve, így lényegesen merevebb lett. Bár jónak azért nem mondanám, de hamar eljutottam arra a pontra, hogy komoly módosítások nincs értelme eszközölni, egyszerűen a gyári váz mindenben gátol. Ennek a problémának megoldása egy komplett új váz készítése lenne. Ami megerősítésre került, azok a villahidak. A lengővillatengely kapott teflon szilenteket (ugyanez a tengely a pedál tengely is). Illetve gagyi Vee Rubber gumikat, amiket nem ajánlok, egyszerűen még Babettára is kevés az oldalfal merevsége, félelmetes, bár árban verhetetlen.

A váz fényezését én csináltam, Kovács Zoltán ismerősöm pedig ezüst metálra fújta az elemeket.




Teleszkópok felújításra kerültek, komolyabb fékrendszer is volt tervben, de a gyári upside down teleszkópok merevsége ezt sem engedheti meg.


Ezt követően arra az elhatározásra jutottam, hogy a műhelyem sötét zugaiban felgyülemlett alkatrészekből építek össze egy blokkot. 



Balogh Lászlótól kapott Yamaha Champ robogó henger, egy bontott Italjet hengerfej, Simson S50-es hajtókarkészlet, Ina görgőskosarak, na és egy felújítandó Babetta 207-es blokk állt elöttem.

Gyújtásnak a más motorokra is használatos gyári Babetta rendszer gondoltam kiindulási alapnak, illetve még hengergett Star hűtőventilátor, ugyanis levegős a minarelli henger.



A gyújtás már korábban gyakorlatilag kész volt, gyári jóformán csak a lendkerék maradt (az is turbóhűtéshez átalakítva), illetve az alaplap. Gerjesztő tekercset eldobtam és Vrbovszki András tekert nekem egyet (türelmes ember). Illetve mivel velem ellentétben ő ezzel szívesen foglalkozik, egy Babetta gyújtáshoz használt elektronikát készített hozzá. Gyújtótrafónak egy Yamaha robogóról származó kis trafót használok, Champion gyertyakábelt, pipát, illetve legvégül egy Denso tűelektródás gyertyát kapott.



A Yamaha henger gyári membránját, 2 lapos sík, eldobtam, ehelyett marattam egy aluminium membránkeretet, és a szokásos 4 lapos Minarelli robogómembránossá alakítottam át. Végül Malossi Karbon lapokat kapott. A hengert 41mm-es furatra hónolták, 4-5 százados illesztéssel. Dugattyúnak egy kemény króm keystone (féltrapéz) gyűrűs dugattyút választottam. Babetta gyári lökettel majdnem pontosan így 55ccm-es hengertérfogatot kaptam. Vezérlésen nem módosítottam, az öntési hibákat javítottam.



A következő probléma a henger felfogatása volt, egyszerűen a gyári tőcsavarozás kiosztása nem volt megfelelő. Továbbá henger szoknyájának belógása is problémát vetett fel, mivel közel sem volt biztos, hogy a helyét kimarva nem szakadna át a blokköntvény. A blokkfelek kihegesztésétől én szerény hegesztési tapasztalataim alapján egyértelműen ódzkodom, így azt elvetettem. Ehelyett egy bordázott spacert készítettem, amelyekben a felömlők átvezetését is megoldottam, a szoknya belógása sem okozott gondod, illetve a tőcsavarok helye sem okozott már problémát. Ilyen spaceres megoldással bír pl a Stage 6 R/T high end hengere is. Egyedül a megnövekedett kartertérfogat volt, ami aggasztott, de végül ez nem okozott gondot.

A spacer 10mm-el megemelte a hengert, így jóval hosszabb hajtókar kellett, az S50-esé kapóra is jött. 12-es és 16-os csapméretekkel bírt, hogy az Ina KBK/KZK görgők ne lógjanak (sokan elkövetik ezt a hibát), illesztett csapok kellenek. Így ezek készítését is meg kellett oldani, de szerencsére a köszörülés és a hőkezelés sikeres volt. Gyönyörű, hosszútávon is lógásmentes, zajtalan főtengelyt kaptam.



A hengerfejet is szintén átalakítottam a megnövelt furathoz, présrés a gyárihoz képest lényegesen alacsonyabbra került, szerencsére nem okoz detonációt, pedig az eltolt égéstértől féltem ezügybe.



A blokk másik oldalán a kuplung jelentett még problémát. Egy kombinált száraz kuplungos rendszere van, amelyben két röpsúlyos indítópoda és 3db súrlódó pofa helyezkedik el. Sándor Balázzsal még pár éve motoros találkozón beszélgettünk erről és felmerült egy elvetemült ötlet, hogy duplázni kéne a kuplungpofák számát. Ennek apropóján ha messze nem is a legjobb és leggazdaságosabb megoldásként, de ezt választottam. Az indítópofák száma megmaradt, viszont a csúszópofák számát megdupláztam, immáron hatra. Ehhez számos alkatrészt újra kellett gyártani, aminek költségei sem voltak elhanyagolhatóak.



A dekompresszor lekerülésével nehezebb indítást vártam, de szerencsére könnyen indítható, jó beállítás után gyakorlatilag első egykét átfordulást követően beindul.



A karburátor felfogatáshoz az eredeti membrán fedele ideális választás volt. Bár ez is némi agymunkát igényelt, hogy végül hogy fog elférni a blokk a helyén, de szerencsére a Babetta 207es típus nem egy túlzsúfolt szerkezet.




Amint látható a kész blokk egy pár centivel szélesebb mindkét irányba, így hosszabb pedáltengely használata szükséges, mivel a pedálok beleérnének a blokkba.



Karburátornak szintén egy készen meglévő Simson S50-es motorkerékpárokból jól ismert, BVF 16N1-es nagysúberes karburátort választottam. Egy nem kopott súberházú darabot teljesen felújítottam, illetve a T alakú hengerfelfogatását átalakítottam gumicsöves felfogatásúra. Ehhez körbeesztergáltam. Ilyen átalakítás is minimális odafigyelést igényel, mivel pl a karburátor torka sem szimmetrikus a külső öntvénnyel, illetve a ledugózott féklevegő furatokat is pótolni kell. Dugózásokat végül kétkomponensű alumínium ragasztóval oldottam meg. Fontos még, hogy pereme legyen a kialakításnak, különben a karburátort el fogjuk hagyni, akármilyen erősen is húzzuk meg a bilincset. A kialakított perem akár lehet negatív, akár pozitív. A gumi csonkhoz pozitív illett, így azt készítettem.



Hajtóműve teljesen felújult, mindenhova SKF és NTN csapágyak kerültek, elég szerencsétlen konstrukció, de végülis működik. Szimeringeknek természetesen mindenhova FPM/FKM (Viton) alapanyagút alkalmaztam. Hajtóműbe Castrol hajtóműolajat tettem.



A henger elcsavarva került fel a motorra, így teljesen egyedi turbóhűtés burkolatot készítettem 1mm vastag lemezből. 



Légszűrőnek egy Malossi Red filter, robogóknál használt darabot választottam. Egész jó áteresztő képessége van, cserébe elég gyakran kell olajozni.



A sárvédőket állapotuk miatt kidobásra ítéltem, formájuk pedig egyébként sem jött be. Üvegszálból és poliészter gyantából lamináltam hozzá egy párat, ekkora méretben olyan 160g körülre jött ki egy. 

Kezelőszervek robogó, Babetta és Simson motorkerékpárok egyvelegei. Szivatókonzolt egy S51-es Simsonéból készítettem, ahogy a szivatóbowdent is. Gázmarkolat robogóé, illetve a gázbowden is. Fékek eredeti Babetta alkatrészek.



Ezt követően egy kis matricázás következett, hogy feldobja a gépet:




A kész motor végül ilyen lett. Kipufogónak egy egyedi tervezésű, hidroformázott cső készült. A cső a fixes gokartokon használt csövekre hajaz, ez jól illik az 1 sebességes Babetta karakteréhez.



A kész motorról végül egy kis ízelítő videó.


{wmvremote width="640" height="480"}http://www.gpracing.hu/phocadownload/babetta.wmv{/wmvremote}


Adatok:


  • Erősített, áthegesztett váz
  • Erősített lengővilla
  • Üvegszál sárvédők
  • Egyedi fújt, perforált konfúzoros kipufogó
  • Babetta 207 motorblokk
  • Főtengely köszörült hajtókarral, egyedi csapokkal 
  • Két tárcsás, gyári működéssel megegyező egyedi kuplung
  • A gyújtás Babetta lendkerék, Vrbovszki András által készített gerjesztővel, elektronikával, Yamaha CDI trafóval
  • 41mm-es furatátmérőjű Yamaha álló minarelli blokkra való henger (54ccm hengerürtartalom)
  • Módosított Italjet hengerfej
  • 4 lapos minarelli membrán (malossi 0.3mm-es karbonlapokkal)
  • Egyedi membránház
  • Malossi levegőszűrő
  • BVF 16N1 karburátor
  • Egyedi turbóhűtés


És nem utolsó sorban robogókat megszégyenítő sebesség, fordulaton gyorsulás, pontos óra szerint már 69km/h-s végsebesség (áttétel és nem utolsó sorban vázhiány tényezők miatt). Érzésem szerint a tényleges 80km/h átlépése benne lenne. Gyári széria robogóknál lényegesen jobb gyorsulással.